marți, 15 decembrie 2009

Filled Under:

Zamenhof fondatorul Esperanto

Zamenhof fondatorul Esperanto

udocvic Lazar Zamenhof a fost un evreu din Rusia tarista, oftalmolog, filolog si inventatorul limbii esperanto, cea mai raspandita limba artificiala din lume.
Zamenhof s-a nascut la 15 decembrie 1859 in orasul Bialystok din Polonia (pe atunci, parte din Imperiul Rus). Cand a crescut mai mare a invatat limba poloneza. Tatal sau era profesor de germana. Mai tarziu a invatat franceza, latina, greaca si engleza.
Ca student la o scoala din Varsovia, Zamenhof a incercat sa creeze o limba internationala cu o gramatica bogata dar si complexa.
Dupa ce a studiat mai tarziu engleza, a decis ca limba internationala ar trebui sa aiba o gramatica mai simpla.
Pana in 1878, proiectul sau „Lingwe uniwersala” era aproape complet. Zamenhof era prea tanar sa-si publice lucrarea. Dupa absolvire a inceput sa studieze medicina, prima data la Moscova, iar apoi in Varsovia. In 1885, Zamenhof a absolvit facultatea si a inceput sa practice ca doctor in Veisienjai, iar din 1886 ca oftalmolog in Plock si Viena. In acest timp a continuat lucrul la proiectul sau, limba internationala.
Timp de doi ani a incercat sa stranga fonduri pentru lucrarea sa. In 1887 a publicat cartea cu titlul “Lingvo internacia. Anta?parolo kaj plena lernolibro” si a purtat pseudonimul „Doktoro Esperanto”, de unde deriva si numele limbii.
Pentru Zamenhof, aceasta limba, departe de a fi o unealta de comunicare, a fost o cale de a promova o coexistenta pasnica intre oameni diferiti si culturi diferite.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu